• Co zyskują Państwo dzięki Farmaceucie Domowemu :

    • większą skuteczność terapii - poprzez edukację na temat leczenia – wiedząc, z czego wynika zastosowanie leków, jak i o jakich porach je przyjmować, jak zastosować np. leki w inhalatorze łatwiej trzymać się ich prawidłowego stosowania, co przekłada się na ich większą skuteczność
    • większe bezpieczeństwo – poprzez sprawdzenie przez farmaceutę stosowanych przez Państwa leków możliwe jest wykrycie i rozwiązanie pojawiających się problemów (np. uboczne, niepożądane ich działania, problem równoczesnego stosowania innych leków a także suplementów diety, które mogą mieć wpływ na skuteczność leczenia oraz problem stosowania wielu leków jednocześnie)
    • edukację na temat dodatkowych, koniecznych zmian w stylu życia, np. zmiany diety w celu poprawy jakości życia i skuteczności leczenia
  • Jak skorzystać z porady Farmaceuty Domowego

    Porady farmaceutyczne - produkt

    Aby skorzystać z pomocy Farmaceuty Domowego nie trzeba się nigdzie rejestrować. Wystarczy w formularzu podać adres e-mail, na który chcą Państwo otrzymać odpowiedź i wpisać treść pytania.

    Farmaceuta Domowy poświęci odpowiednią ilość czasu na analizę wszystkich aspektów zadanego przez Państwa pytania i przygotuje odpowiedź i poradę najbardziej pasującą do Państwa problemu.

Przed użyciem leku zapoznaj się ze wskazaniami, przeciwwskazaniami, danymi dotyczącymi działań niepożądanych i dawkowaniem oraz informacjami dotyczącymi jego stosowania - skonsultuj się z Farmaceutą Domowym - gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu

Alergia – żywienie i pielęgnacja

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa jest uznawana za istotny problem zdrowotny współczesności. Najczęściej występuje u małych dzieci (ok. 6 – 8% w okresie niemowlęcym), z mniejszą częstością występuje u młodzieży (ok. 3 – 4%)i dorosłych (ok. 1 – 3%).

Najczęstszą zależną od wieku przyczyną są alergeny pokarmowe zawarte w mleku krowim, jajkach kurzych, ziarnach soi i zbóż, mięsie zwierząt i ryb, orzechach, owocach, warzywach, owocach morza i wielu innych produktach spożywczych. Niektóre z nich dają również krzyżowe reakcje alergiczne, tzn. chory reaguje objawami na alergen, na który w rzeczywistości nie jest uczulony.

Objawy alergii pokarmowej mogą być różnorodne i charakterystyczne dla danego chorego. Najczęściej dotyczą przewodu pokarmowego, skóry, układu oddechowego. Czas wystąpienia objawów po spożyciu szkodliwego pokarmu jest zróżnicowany; mogą być reakcje natychmiastowe, opóźnione i późne.

Istotą leczenia przyczyny alergii pokarmowej jest czasowe usunięcie z diety chorego szkodliwego pokarmu i wprowadzenie składników zastępczych o wartości odżywczej równej pokarmowi, który został wyeliminowany. Czas leczenia dietetycznego jest indywidualny dla każdego chorego a sama dieta eliminacyjna stanowi niekiedy jedyny sposób leczenia choroby. Należy pamiętać, żeby indywidualnie dobrana dieta eliminacyjna była dostosowana do wieku chorego i odpowiednio zbilansowana oraz uwzględniała stan zaawansowania choroby.

Alternatywą leczenia eliminacyjnego jest wytworzenie tolerancji pokarmowej na drodze zamierzonego kontaktu chorego ze szkodliwym alergenem. Metodę tę wykorzystuje się przede wszystkim w alergii na białka mleka krowiego, jajka kurzego i orzechów arachidowych, ale efekt uzyskanej tolerancji jest zwykle przejściowy.

Około 80% dzieci z alergią pokarmową rozpoznaną w okresie niemowlęcym „wyrasta” z niej w wieku 4 –5 lat. W stosunku do dzieci obciążonych dużym ryzykiem rozwoju choroby zaleca się działania profilaktyczne polegające na odpowiednim żywieniu, unikaniu narażenia na wybrane alergeny i niekorzystne czynniki środowiska.

U dorosłych najczęstszą postacią alergii pokarmowej jest zespół alergii jamy ustnej. Charakteryzuje się obrzękiem, świądem lub pieczeniem błony śluzowej warg, ust i gardła natychmiast po zetknięciu się błony śluzowej ust z uczulającym pokarmem – zwykle świeżymi warzywami, owocami, orzechami, rzadziej mięsem lub grzybami. Może występować także w postaci uogólnionej z towarzyszącymi objawami ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka), skóry (pokrzywka, zaostrzenie atopowego zapalenia skóry), dróg oddechowych (kichanie, chrypka, skurcz oskrzeli). Zespół alergii jamy ustnej występuje u osób uczulonych na pyłki drzew, traw i chwastów, roztocza kurzu domowego, pleśnie i alergeny zwierząt.  Wynika z podobnej budowy niektórych alergenów wziewnych i pokarmowych i reakcji krzyżowych na nie.

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry jest przewlekłą chorobą, w przebiegu której skóra staje się sucha, swędząca i łuszczy się. Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi atopowego zapalenia skóry są różne alergeny: sierść zwierząt domowych, roztocza kurzu domowego, pyłki, alergeny pokarmowe (np. orzechy, skorupiaki, ryby, mleko, jaja), drażniące ubranie (np. z szorstkiej wełny), substancje chemiczne (np. detergenty, konserwanty), dym tytoniowy. Zaostrzenie choroby może nastąpić pod wpływem stresu.

U większości chorych pierwsze objawy pojawiają się przed 5. rokiem życia – na skórze widoczne są czerwone plamki, skóra łuszczy się, a świąd często nasila się w nocy. Drapanie się prowadzi do zakażenia skóry, co z kolei może nasilać świąd – tworzy się błędne koło.

Atopowego zapalenia skóry nie da się wyleczyć, ale objawy choroby można łagodzić i kontrolować tak, by nie były one dokuczliwe. Pierwszym krokiem powinno być unikanie czynników mogących wywołać nasilenie objawów. Ważnym elementem postępowania jest nawilżanie skóry, które uzyskuje się stosując odpowiednie środki, tzw. emolienty. Są to kremy lub maści nawilżające, chroniące skórę przed wysychaniem. Powinny być stosowane co najmniej 2 razy dziennie, idealnie 4 razy na dobę. Zalecana ilość emolientu to co najmniej 250 – 500 g/tydzień (w zależności od powierzchni skóry).

Emolienty podzielić można na dwie grupy:

  • emolienty do kąpieli
  • emolienty do smarowania

Najskuteczniejsze emolienty działają na powierzchni skóry, tworząc ochronny film zapobiegający utracie wody przez naskórek, przywracają naturalną barierę ochronną skóry, natłuszczają i długotrwale odbudowują płaszcz hydrolipidowy skóry, działają w głębokich warstwach naskórka, uzupełniając ubytki substancji lipidowych i wiążąc wodę w skórze, działają przeciwświądowo, hamują rozwój bakterii, zawierają minimalną ilość wody (bezwodna formuła zawiera >80% lipidów) i mają właściwości myjące (emolienty do kąpieli). Nowoczesne emolienty mają również działanie przeciwzapalne, pozwalając na zmniejszenie ilości stosowanych leków przeciwzapalnych.

Aby uzyskać wysoką skuteczność emolientów należy stosować je przez całe życie, również w okresach mniejszego nasilenia objawów, czy nawet w okresach bezobjawowych.

Oprócz tego w leczeniu atopowego zapalenia skóry stosuje się kremy i maści przeciwzapalne (steroidowe), kremy zawierające pimekrolimus lub takrolimus, leki immunosupresyjne (hamujące reakcje odpornościowe), fototerapię. W celu kontroliświądu stosowane są leki przeciwalergiczne. W przypadku zakażenia skóry konieczne jest odpowiednie leczenie.