• Co zyskują Państwo dzięki Farmaceucie Domowemu :

    • większą skuteczność terapii - poprzez edukację na temat leczenia – wiedząc, z czego wynika zastosowanie leków, jak i o jakich porach je przyjmować, jak zastosować np. leki w inhalatorze łatwiej trzymać się ich prawidłowego stosowania, co przekłada się na ich większą skuteczność
    • większe bezpieczeństwo – poprzez sprawdzenie przez farmaceutę stosowanych przez Państwa leków możliwe jest wykrycie i rozwiązanie pojawiających się problemów (np. uboczne, niepożądane ich działania, problem równoczesnego stosowania innych leków a także suplementów diety, które mogą mieć wpływ na skuteczność leczenia oraz problem stosowania wielu leków jednocześnie)
    • edukację na temat dodatkowych, koniecznych zmian w stylu życia, np. zmiany diety w celu poprawy jakości życia i skuteczności leczenia
  • Jak skorzystać z porady Farmaceuty Domowego

    Porady farmaceutyczne - produkt

    Aby skorzystać z pomocy Farmaceuty Domowego nie trzeba się nigdzie rejestrować. Wystarczy w formularzu podać adres e-mail, na który chcą Państwo otrzymać odpowiedź i wpisać treść pytania.

    Farmaceuta Domowy poświęci odpowiednią ilość czasu na analizę wszystkich aspektów zadanego przez Państwa pytania i przygotuje odpowiedź i poradę najbardziej pasującą do Państwa problemu.

Przed użyciem leku zapoznaj się ze wskazaniami, przeciwwskazaniami, danymi dotyczącymi działań niepożądanych i dawkowaniem oraz informacjami dotyczącymi jego stosowania - skonsultuj się z Farmaceutą Domowym - gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu

Łączenie diety i leków – szukasz rozwiązania?

Prawidłowe działanie leków w organizmie uzależnione jest przede wszystkim od dwóch czynników, o których nie zawsze pamięta się podczas leczenia.

Odpowiednie i regularne nawodnienie

jest podstawą utrzymania właściwego bilansu wodnego w organizmie, co ma zasadniczy wpływ na prawidłowe działanie leków. Pomiędzy ilością płynów spożywanych i wydalanych powinna być zachowana równowaga. Dla organizmu niekorzystna jest zarówno sytuacja, kiedy zawartość wody jest niewystarczająca, jak i w przypadkach, kiedy wody jest za dużo.

Organizm człowieka nie może magazynować większej ilości wody, dlatego też aby prawidłowo funkcjonował  musi być ona mu stale dostarczana. Niedostateczna podaż płynów szybko może doprowadzić do odwodnienia, które może stać się przyczyną poważnych zaburzeń stanu zdrowia.

Odwodnienie nawet w granicach 2-3% masy ciała obniża wydolność fizyczną. Niedobór wody wynoszący 5-8% masy ciała powoduje nasilenie niewydolności fizycznej i psychicznej, a przy niedoborze 20% może dojść nawet do zgonu.

Na niedobór płynów szczególnie wrażliwe są niemowlęta, gdyż w ich przypadku dzienna utrata wody może stanowić nawet 15% ich całkowitej masy ciała. Ryzyko niedoboru wody w ustroju może występować szczególnie u niemowląt wadliwie żywionych, długo przetrzymywanych w warunkach podwyższonej temperatury otoczenia oraz w przypadkach nieleczonej biegunki.

Również u osób starszych występuje zwiększone ryzyko odwodnienia organizmu, co wynika z odczuwania mniejszego pragnienia niż fizjologiczne zapotrzebowanie, zmniejszonego spożycia wody oraz mniejszej sprawności wchłaniania wody i niektórych składników mineralnych. Także niektóre choroby, np. cukrzyca czy przewlekłe zapalenie nerek mogą sprzyjać odwodnieniu.Niewystarczające spożycie płynów przez osoby cierpiące na biegunkę, wymioty, gorączkę, infekcje oraz niektóre choroby przewlekłe jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a powstałe w takich przypadkach odwodnienie może wymagać hospitalizacji.

Nie tylko niedobór, ale również nadmiar wody może działać szkodliwie. Nadmierne spożycie płynów o małej zawartości elektrolitów może prowadzić do obrzęku i uszkodzenia komórek z osłabieniem, nudnościami, wymiotami, brakiem apetytu, obniżeniem ciśnienia krwi, drgawkami, a nawet śpiączką (w ciężkich przypadkach). Niekorzystne może być również nadmierne spożycie płynów o dużej zawartości elektrolitów. Wypicie ich może przyczynić się do odwodnienia organizmu, ponieważ powodują one odpływ wody z krwiobiegu do układu pokarmowego.

Stan odżywienia i posiłki

Wpływ pożywienia na organizm ma znaczenie wielokierunkowe. Racjonalne prawidłowe żywienie jest czynnikiem wpływającym na stan zdrowia, a w wielu wypadkach ma kluczowe znaczenie – jest czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, chorób nowotworowych, osteoporozy, próchnicy) oraz  wielu innych chorób zależnych od sposobu odżywiania. Leczenie większości chorób wymaga również, oprócz stosowana leków,  odpowiedniego leczenia dietetycznego, które zwiększy skuteczność podawanych leków i zmniejszy ryzyko rozwoju powikłań. Należy pamiętać jednak, że sam posiłek, a także jego niektóre składniki, mogą zmieniać działanie leków – opóźniać lub przyspieszać działanie leku, osłabiać je lub wzmacniać.

Szczególnie istotny jest czas od ok. 1,5 godz. przed do ok. 2 godzin po posiłku. Przyjęte  tym czasie  leki mogą działać inaczej, niż powinny, ponieważ nawet standardowy posiłek może w wielu wypadkach opóźnić lub przyspieszyć ich działanie. Oprócz czasu pomiędzy przyjęciem leku a posiłkiem wpływ na działanie leku ma też jego skład ilościowy i jakościowy. Np. posiłki bogatotłuszczowe mogą przyspieszać i zwiększać działanie wielu leków stosowanych w leczeniu nadciśnienia tętniczego lub w leczeniu bólu, herbata może zmniejszać wchłanianie doustnych preparatów żelaza stosowanych w leczeniu anemii, a soki cytrusowe mogą osłabiać działanie antybiotyków. Znane jest działanie sok grejpfrutowego, który  może kilkukrotnie nasilać działanie niektórych leków przeciwnadciśnieniowych czy statyn wykorzystywanych w leczeniu nadmiernego poziomu cholesterolu, co może wywołać niebezpieczne następstwa. Część znanych zależności działania leków od składników pokarmu wykorzystywanych jest z korzyścią w leczeniu. Np. kofeina zwiększa siłę działania przeciwbólowego paracetamolu.

Z drugiej strony, przyjmowanie leków może mieć również wpływ na stan odżywienia organizmu. Niektóre z nich mogą zwiększać lubzmniejszać łaknienie, a także wpływać na wchłanianie i przemiany składników odżywczych.